Roermond

 

Geschiedenis van de stad


Roermond is een stad met 58.221 inwoners (per 30 september 2018) in de Nederlandse provincie Limburg op de grens met Duitsland en nabij Vlaanderen in België.
De historische stad ligt aan de monding van de Roer in de Maas, op de rechteroever van de Maas. Het stadscentrum ligt direct aan de Roer.
Door grind af te graven, zijn in het gebied in en rond de gemeente Roermond tal van onderling verbonden meren en plassen ontstaan, de Maasplassen. Het gebied van circa 3.000 hectare is het grootste binnenwatergebied van Nederland.


De stadsnaam "Roermond" suggereert dat de monding van de Roer in de Maas bedoeld is, maar de naam heeft waarschijnlijk een andere oorsprong. De tweede lettergreep "mond" komt waarschijnlijk van de term "monte" voor verhoging. Wat wordt bedoeld is een kasteelheuvel, een oud fort, genaamd "Monte-Roermond", wat dus "Roerburcht" betekent. Maar het kan ook worden afgeleid van het Latijnse "mundium", dus “stad aan de Roer”.


Roermond heeft een uitgebreid fietsnetwerk, zowel binnen als buiten de stad.


De stad is sinds 2008 direct aangesloten op het Nederlandse snelwegennet. Rijksweg 73 (A73) loopt langs de Maas vanuit Nijmegen via Venlo en Roermond naar Maasbracht.
Van daaruit verlengt Rijksweg 2 (A2) de route naar Maastricht en Luik. De snelwegverbinding met de Duitse rijksweg 52 naar Mönchengladbach en Düsseldorf werd in 2009 tussen de Nederlandse grens en Elmpt vrijgegeven.


Bezienswaardigheden

  • Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk (13e eeuw). Binnenin bevindt zich het prachtige graf van de stichter, graaf Gerard IV van Gelre en zijn vrouw Margaretha van Brabant.
  • Sint Christoffelkathedraal (15e eeuw). Binnen: Dalheimer Kruis uit de 13e eeuw.
  • Minderbroederskerk (15e eeuw).
  • Stadhuis uit 1700 met beiaardtoren.
  • Jachthaven.
  • Kapel In 't Zand, bedevaartsoord.
  • Laatgotische kapel Begaardenklooster.
  • Resort Marina Oolderhuuske, drijvende woningen aan de Maasplas Hatenboer (Zuidplas) met eigen jachthaven, camping en restaurant.
  • Thorn “het witte stadje” ligt op slechts 15 km afstand.


Winkelen
In het stadscentrum wachten vele kleine cafés en meer bekende, maar ook individuele boetieks en winkels op u. Maar u kunt ook heerlijk winkelen en genieten van de dag in de bekende Designer Outlet Roermond (in directe verbinding met het stadscentrum via een onderdoorgang).